lunes, 16 de diciembre de 2013

UD 1 El cavall

Els primers cavalls daten de fa setanta milions d'anys, tenien el tamany d'un gos o una guineu garn i pesaven uns 20kg aproximadament.
Tenien quatre dits devant i tres darrere, amb els anys, van augmentar de tamany i van anar perdent dits

Actualment, la anatomia externa del cavall i de les seves peülles es la següent






Al repartir-se pel món i evolucionar per separat, van apareixer diferents tipus de cavalls: cavall del bosc, cavall de l'altipla, cavall de l'estepa, cavall de tundra..



 hi ha una especia que encara existeix de cavall lliure que mai ha sigut domat, el przewalskii

Desde el 2000 avans de crist, l'humà doma cavalls per a esforços musculars, sobretot per a tirar de carruatges i com a aliment, evidentment, es van buscar més aplicacions pel cavall (animal de sella, de guerra...), d'on aparegueren noves raçes creades pels humans, com el cavall de tir pesant/lleuger, de sella...
cavall de carreres
                                                                  cavall de tir pesant


Hi ha tres tipus genèrics de cavall:
de sang freda: calmats i pesats
de sang calenta: amb nervi i agresivitat
de sang càlida: creuement entre sang freda i calenta

La doma clàssica o reprise: es un espectacle de bellesa i sensibilitat del genet i sobretot del cavall, sol fer-se en una pista de 40X20m on es realitza una exibició realitzant moviments al llarg i ample de la pista, així com cercles, canvis de mans... les lletres de les pistes són iguals a qualsevol part del món












Ha d'haber total cordinació i concentració, doncs hi ha unes normes que aporten o resten punts a l'hora de realitzar una reprise, com utilitzar tot l'espai de les cantonades, canviar de mà adequadament, que el cavall vagi recte i decidit, a l'hora de fer un cercle tenir una mà oberta i l'altre enganxada al caval...


Races de cavalls


Àrab: Llarg, prim i de cua aixecada





Espnyol: coll ample, musculós i de cabell llarg

Anglès: prim i fibrat

Frisó: Alt, musculós, amb molt de pel (a les peülles també) sempre de color negre/marró

American quarter: Proporcionat, cos normal, no destaca gaire físicament


Perxeró: Musculós, gran, coll ample, extremitats curtes, molt pelut

Hannoverià: Alt, atlètic, cap prim, coll fi, potes llargues i fibrades, tots marcats amb una H

Berber: prim, no molt musculós, altura mitja

Menorquí: Equilibrat, musculós, cua baixa, pel llarg i fort, tronc llarg, sempre negre, sense una taca







COLORS BÀSICS

Simple negre: pel i pell negres, ulls foscos - variants: brillant, mat i opac

Simple alatzana: pel roig, pell negra i ulls foscos - variants: clar/rentat, ordinari, fosc i daurat

Compost castany: pel roig/marró, pell negra i ulls foscos. Crin cua i extremitats sempre negres - vaariants: clar, fosc i ordinari

COLORS MODIFICATS

Clapat (pio): taques blanques de mes de 5cm per tot el cossobre un fons simple

Appalosa: fons fosc simple o compost, taques blanques amb límits poc definits - variants: floc de neu, motejat i lleopard

Blanc: tot blanc, pell rosada, ulls marrons/blaus - variants: brillant i mate pàlid

Generals

Entrepelat: pocs pels blancs en alguna porció

Rodat: cercles de color diferent al fons

Carbonat: taques negres

Nevat/blanquejat: taques blanques

Mosquejat: petites taques negres

Atrutinat: petites taques marrons

Remolí: pels en forma d'espiral

Ratlla de mul: linia de pels foscos entre creu i cua

Regionals (cap)

Estrella: petita taca blanca al front

Estel: gran taca blanca al front, si aquesta te dimensions considerables, es anomenada careto

Cordó/Clista: linia blanca a la cara

Taca de carn: troç sense pigmentació als pels del voltant dels llabis o ulls

No hay comentarios:

Publicar un comentario