Els primers cavalls daten de fa setanta milions d'anys, tenien el tamany d'un gos o una guineu garn i pesaven uns 20kg aproximadament.
Tenien quatre dits devant i tres darrere, amb els anys, van augmentar de tamany i van anar perdent dits
Actualment, la anatomia externa del cavall i de les seves peülles es la següent
Al repartir-se pel món i evolucionar per separat, van apareixer diferents tipus de cavalls: cavall del bosc, cavall de l'altipla, cavall de l'estepa, cavall de tundra..
hi ha una especia que encara existeix de cavall lliure que mai ha sigut domat, el przewalskii
Desde el 2000 avans de crist, l'humà doma cavalls per a esforços musculars, sobretot per a tirar de carruatges i com a aliment, evidentment, es van buscar més aplicacions pel cavall (animal de sella, de guerra...), d'on aparegueren noves raçes creades pels humans, com el cavall de tir pesant/lleuger, de sella...
cavall de carreres
cavall de tir pesant
Hi ha tres tipus genèrics de cavall:
de sang freda: calmats i pesats
de sang calenta: amb nervi i agresivitat
de sang càlida: creuement entre sang freda i calenta
La doma clàssica o reprise: es un espectacle de bellesa i sensibilitat del genet i sobretot del cavall, sol fer-se en una pista de 40X20m on es realitza una exibició realitzant moviments al llarg i ample de la pista, així com cercles, canvis de mans... les lletres de les pistes són iguals a qualsevol part del món
Ha d'haber total cordinació i concentració, doncs hi ha unes normes que aporten o resten punts a l'hora de realitzar una reprise, com utilitzar tot l'espai de les cantonades, canviar de mà adequadament, que el cavall vagi recte i decidit, a l'hora de fer un cercle tenir una mà oberta i l'altre enganxada al caval...
Races de cavalls
Àrab: Llarg, prim i de cua aixecada
Espnyol: coll ample, musculós i de cabell llarg
Anglès: prim i fibrat
Frisó: Alt, musculós, amb molt de pel (a les peülles també) sempre de color negre/marró
American quarter: Proporcionat, cos normal, no destaca gaire físicament
Perxeró: Musculós, gran, coll ample, extremitats curtes, molt pelut
Hannoverià: Alt, atlètic, cap prim, coll fi, potes llargues i fibrades, tots marcats amb una H
Berber: prim, no molt musculós, altura mitja
Menorquí: Equilibrat, musculós, cua baixa, pel llarg i fort, tronc llarg, sempre negre, sense una taca
COLORS BÀSICS
Simple negre: pel i pell negres, ulls foscos - variants: brillant, mat i opac
Simple alatzana: pel roig, pell negra i ulls foscos - variants: clar/rentat, ordinari, fosc i daurat
Compost castany: pel roig/marró, pell negra i ulls foscos. Crin cua i extremitats sempre negres - vaariants: clar, fosc i ordinari
COLORS MODIFICATS
Clapat (pio): taques blanques de mes de 5cm per tot el cossobre un fons simple
Appalosa: fons fosc simple o compost, taques blanques amb límits poc definits - variants: floc de neu, motejat i lleopard
Blanc: tot blanc, pell rosada, ulls marrons/blaus - variants: brillant i mate pàlid
Generals
Entrepelat: pocs pels blancs en alguna porció
Rodat: cercles de color diferent al fons
Carbonat: taques negres
Nevat/blanquejat: taques blanques
Mosquejat: petites taques negres
Atrutinat: petites taques marrons
Remolí: pels en forma d'espiral
Ratlla de mul: linia de pels foscos entre creu i cua
Regionals (cap)
Estrella: petita taca blanca al front
Estel: gran taca blanca al front, si aquesta te dimensions considerables, es anomenada careto
Cordó/Clista: linia blanca a la cara
Taca de carn: troç sense pigmentació als pels del voltant dels llabis o ulls




.jpg)















No hay comentarios:
Publicar un comentario